Online solliciteren


Tips voor een succesvolle digitale sollicitatie.

Steeds vaker gaat solliciteren online: je stuurt je cv en sollicitatiebrief digitaal in en het kan voorkomen dat je online een assessment moet doen. Maar het is vrij nieuw om het gehele sollicitatieproces digitaal te doen. Veel bedrijven gaan over op een online video-interview, via Skype, Zoom of Google Hangout. Aan jou de taak om digitaal óók een verpletterende indruk te maken op jouw toekomstige werkgever. Met deze tips moet dat sowieso lukken!

Test van te voren je technologie

Bij het online solliciteren is het natuurlijk handig dat alles blijft werken: de wifi, laptop, webcam, microfoon en het programma waarmee je videobelt. Het zou zonde zijn als je middenin een goed sollicitatiegesprek opeens wegvalt of niet te verstaan bent. Test dit dus van te voren en houd een oplader bij de hand zodat je niet zonder batterij kom te zitten.

Achtergrond en beeld

Jij staat in de spotlight tijdens het sollicitatiegesprek, dus de focus moet ook op jou zijn. Zorg dat niet alleen je hoofd in beeld is, maar een groot deel van je bovenlijf. Zo kan je tijdens het interview ook je lichaamsstaal inzetten. Zorg er voor dat je op een rustige plek zit: eentje waar het stil is en waar je een opgeruimde achtergrond achter je hebt. Een wasrek op de achtergrond of een draaiende wasmachine is een no go!

Dress to impress

Net als bij een sollicitatiegesprek ‘in het echt’ is het van belang om netjes gekleed te gaan. Kies kleding die past bij de functie waar je op solliciteert. Liever iets te formeel dan dat je niet serieus overkomt. Test vooraf ook altijd hoe je kleding op beeld overkomt: een stipjes- of streepjesprint kan behoorlijk afleiden. En tenslotte, kies natuurlijk altijd kleding waar je je fijn in voelt en blijf jezelf.

Focus op je gesprekspartner

Tijdens het videobellen zie je vaak je gesprekspartner op groot scherm, en jezelf in een hoekje. Ook al zit je zelf in een klein scherm, laat je niet afleiden door je eigen beeld en focus je op degene waarmee je aan het praten bent door in de camera te blijven kijken.

Afronding

Net zoals bij een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek rond je het interview af met een korte samenvatting van de belangrijkste punten die besproken zijn. Gebruik de laatste paar minuten om nog wat persoonlijke vragen te kunnen stellen. Vraag bijvoorbeeld hoe het digitaal werken voor je gesprekspartners bevalt of hoe de vacature is veranderd sinds corona. Bedank je gesprekspartner voor de tijd en durf te vragen wat de eventuele vervolgstappen zijn. Verlaat vervolgens het gesprek en dan ben je klaar!