Zinvol werk

Zinvol werk
“Ik wil graag zinvol werk doen” zeggen veel carrière switchers. Maar wat is zinvol werk? En wat betekent zingevend werk voor jou? 

Wanneer je houdt van je baan, je er energie van krijgt en wanneer je ook nog eens impact hebt ervaar je je baan waarschijnlijk als zinvol en nuttig. Je ziet je baan dan niet enkel als ‘werk’ -je gaat naar je werk om geld te verdienen- of als ‘carrière’ -je ziet je werk als een verlengstuk om status en aanzien te vergaren en hogerop die carrière ladder te beklimmen-. Vergeet die carrièreladder en dat geld je enige drijfveer is! Al zit deze manier van denken hardnekkig in onze cultuur verweven, weet dat een stapje naar links of rechts op de carrièreladder ook prima is. En soms noodzakelijk om je persoonlijke missie en die zinvolle baan achter na te gaan. Werk als je missie en passie zien houdt in dat je het gevoel hebt dat je vanuit je werk aan iets hogers bijdraagt dan jij zelf. En dat dit precies is wat jij in dit leven te doen hebt. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe weet je nou wat zinvol werk is? En hoe ga je dan die impactvolle baan bemachtigen?

Zinvol werk bestaat uit twee onderdelen:

  1. Je hebt letterlijk zin in je werk. Je komst ’s ochtends gemakkelijk je bed uit en hebt zin om aan het werk te gaan. 
  2. Je ziet het nut in het werk wat je doet. Elke dag heb je het gevoel dat je wat je bijdraagt. Het heeft zin voor jou!

Wat als zingevend werk wordt ervaren is voor iedereen anders. Het is dus belangrijk dat je er voor jezelf achterkomt welke factoren een positieve impact hebben op jou en je omgeving. Zodat je in je zoektocht naar een zinvolle baan kan focussen op de aspecten die voor jou van betekenis zijn.

Om uit te zoeken wat zinvol voor jou is is het goed om te weten dat elk mens bestaat uit vier dimensies. Emotioneel, Spiritueel, Fysiek en Mentaal. De Spirituele dimensie gaat specifiek over zingeving en het is dus belangrijk dat dat aspect aandacht krijgt binnen je werk en leven om de ‘zin in te zien’. De andere drie dimensies mogen natuurljk ook niet verwaarloosd worden. 

Aan de volgende zaken kan je merken of je voor jouw gevoel wel of geen zingevend werk doet:

  • Je ervaart regelmatig een flow. Omdat je vanuit je talenten werkt. En daarbij de tijd helemaal vergeet. Je doet waar je goed in bent en dit bekrachtigt je identiteit. Het werk wat je doet helpt je te groeien als mens. 
  • Collega’s, klanten en je manager waarderen je werk. Je mag je emoties uiten, je krijgt erkenning voor wat je doet en je ideeën worden gerespecteerd. Door jouw werk help je ook andere mensen. 
  • Je krijgt de vrijheid hoe je zaken aanpakt en maakt gebruik van je beide hersenhelften tijdens je werk. Je bent zowel analytisch als creatief bezig. 
  • Je krijgt tijd, ruimte en de gelegenheid om binnen je werk te reflecteren op jouw missie in het leven. Je kunt het gesprek aangaan met je collega’s over de missie van de organisatie waarvoor je werkt en hoe je dit met je persoonlijke missie kan combineren. Hierdoor krijg je het gevoel dat je een bijdrage levert aan de maatschappij.

Bovenstaande punten kunnen bekend voorkomen in je werkende leven of je mist ze juist in je huidige baan. In je zoektocht naar zinvol werk of een gevoel van zinvolheid in je leven is het dus belangrijk om rekening te houden met de verschillende aspecten van nuttigheid en zinvolheid. Stel je de komende tijd bij (werkgerelateerde) keuzes eens de vraag “Wat is zinvol voor mij” en “Draagt dit bij aan mijn persoonlijke missie”. Op die manier kom je steeds dichter bij je eigen identiteit en de plaats die jij kiest in de wereld. Bovendien levert het concrete antwoorden op waardoor jij waarschijnlijk steeds meer zin krijgt om stappen in de juiste richting te zetten en je dichter bij een zinvolle baan komt.